Enkele getuigenissen

Zij delen graag hun verhaal:


Olena (35)

"Nu pas besef ik dat ik mijn zelfvertrouwen helemaal kwijt was. Loopbaanbegeleiding gaf me de kracht om weer aan de slag te gaan."

Olena werkte 4 jaar als poetsvrouw, maar ze mist iets in haar job. Om uit te zoeken wat er aan de hand was, ging ze in loopbaanbegeleiding. 

"In Oekraïne werd ik door mijn oma grootgebracht. Ik was een goede studente, maar verder studeren was financieel geen optie. Vanaf mijn 17e moest ik al gaan werken. Ik werkte er voornamelijk als verkoopster. Toen ik in 2008 in België aankwam ging ik zo snel mogelijk aan het werk. Ik kon als poetshulp aan de slag. Een job waarop ik nogal snel uitgekeken was... Ik hield vol, maar ik merkte dat het niet goed met mij ging. Nu weet ik dat ik last had van een ‘bore-out’.

Mezelf leren kennen

"Tijdens de gesprekken kwam ik opnieuw te weten wie ik ben. Toen ik in België aankwam deed ik hard mijn best om mij aan te passen aan mijn nieuwe land. Ik was zo op zoek naar mijn ‘plekje’ hier dat ik nog weinig stil stond bij wie ik was en wat mijn dromen zijn. Hierdoor verloor ik eigenlijk mijn ‘identiteit’ een beetje. Ik was niet meer Oekraïens, maar ook niet helemaal Belgisch. Ik wist niet meer wie ik was. Tijdens de loopbaanbegeleiding besefte ik dit. Voor mij was dat zo’n openbaring en net wat ik nodig had. Ik leerde mezelf terug kennen. Hierdoor wist ik weer wat ik écht wilde doen: met mensen werken. In het middelbaar studeerde ik humane wetenschappen. Ook nu, als poetsvrouw, merk ik dat ik energie krijg als ik bij mensen mag poetsen die echt hulp nodig hebben. Maar ik had in feite geen idee over wat er mogelijk was, en ik wist niet of ik de juiste competenties wel had. Met ondersteuning van de loopbaanbegeleidster ging ik ging op zoek naar de mogelijkheden die er bestonden in de sociale sector."

Resultaat

Olena ontdekte dat ze het liefst met kinderen wil werken in het bijzonder onderwijs of in de gehandicaptenzorg. Ze besloot om hiervoor nog een opleiding te volgen. 

Marc (35)

"Ik heb geleerd heel wat assertiever te zijn en op te komen voor mezelf."

“Ik voelde me altijd goed in mijn job als garagist en wilde er graag blijven werken. Door fysieke problemen kon ik die job echter niet meer aan. Uiteindelijk ging ik met de loopbaanbegeleider na of er nog mogelijkheden waren voor mij binnen het bedrijf. Door stil te staan bij wat ik écht graag doe, kwam hier al snel een antwoord op.

Dankzij de loopbaanbegeleiding vond ik de weg naar de informatie die ik nodig had. Ik heb geleerd heel wat assertiever te zijn en op te komen voor mezelf. Loopbaanbegeleiding was voor mij de aanzet om terug vooruit te geraken in mijn loopbaan."

Christine (51)

“Ik heb me in al die jaren nog nooit zo super gevoeld en wil dat gevoel niet meer kwijt!”

“Ik was al 25 jaar werkzaam in hetzelfde bedrijf als logistiek medewerkster. Op een bepaald moment werden er herstructureringen doorgevoerd die héél veel verandering veroorzaakten op de werkvloer. Er kwam veel werk op me af en ik nam té veel hooi op mijn vork.. Tot ik er zelf aan ten onder ging...

De personeelsverantwoordelijke op het werk vertelde me over loopbaanbegeleiding. Eerst was ik tegen dat idee gekant. Vooral omdat het op het werk van kwaad naar erger ging. Ik zocht toch op waar ik loopbaanbegeleiding kon volgen en toen zag ik dat het ABVV dat ook aanbiedt. Dan weet ik ten minste dat ik begeleid wordt in een vertrouwelijke omgeving.

Het belangrijkste voor mij is dat ik opnieuw veel meer zelfvertrouwen heb. Ik durf mezelf eens op de eerste plaats te zetten. Want vroeger wilde ik echt alle afspraken van het gezin bijhouden. Maar mijn hoofd raakte hierdoor overvol! Dankzij de nuttige tips van de loopbaanbegeleidster kan ik hier nu beter mee om.

En raar maar waar, het heeft me ook helemaal veranderd. Sinds ik loopbaanbegeleiding volg, heb ik nog geen enkele keer ruzie gemaakt met mijn gezin. De sfeer is super en mijn hele omgeving merkt dit op.

Dankzij loopbaanbegeleiding weet ik nu echt waarin ik sterk en minder sterk ben. En zo kom je vanzelf op de juiste weg. Ik wil nu totaal iets nieuw doen, eens helemaal van ‘nul’ beginnen. Ik heb zin in een uitdaging! Daarom ga ik nu een administratieve functie doen. De voorwaarden hierbij zijn wel dat er afwisseling is in mijn takenpakket en ik ook menselijke contacten heb. Want ik weet nu dat deze belangrijk voor me zijn.

Ondertussen heb ik het contract voor die job getekend en ben ik gestart met yogalessen en avondschool Frans. Omdat deze hobby’s extra tijd in beslag nemen heb ik een huishoudhulp ingeschakeld. Want dankzij die nieuwe hobby’s kreeg ik een extra boost. Ik leer nieuwe mensen kennen en mijn leven bestaat nu uit meer dan enkel mijn job, mijn gezin en mijn huishouden.

Ik wil het nooit meer zover laten komen en ga ervoor zorgen dat ik nog voldoende tijd heb voor mezelf. Want ik heb me in al die jaren nog nooit zo super gevoeld en dat wil ik niet meer kwijt.”

Ingrid

"Bij de loopbaanbegeleidster kwam ik tot rust."

Ingrid was in 2012 tewerkgesteld als verantwoordelijke in de schoonmaak . Haar werkweek bleek al snel te kort voor het vele werk dat ze moest verzetten. “Iedereen deed er zijn goesting en er was te weinig structuur,” vertelt Ingrid. “Na 4 maanden slaagde ik er in om wat meer structuur in de organisatie te krijgen, ten koste van mijn eigen gezondheid. Er was steeds minder personeel voor het werk dat we moesten doen, dus ik klopte massa’ s overuren. Dit vroeg heel veel energie van me...”

Opgebrand

“Toen ik het probleem aankaartte bij mijn werkgever, kon ik op weinig begrip rekenen. Na een tijdje raakte ik écht opgebrand. Ik was voor het minste geïrriteerd en kreeg op den duur ook fysieke klachten. Toen ik hiermee naar de huisarts ging, schreef hij me een tijdje ziek. Ik was mentaal volledig uitgeput. Pas nadien zag ik in dat ik over de grens was gegaan.”

Ik wilde gewoon mezelf kunnen zijn

Toen Ingrid in ziekteverlof was kwam ze via het ABVV terecht bij Ilse, loopbaanbegeleidster in Gent. “Op dat moment zat ik echt op mijn dieptepunt. Op het werk en in mijn omgeving begrepen ze niet wat er aan de hand was met mij. Gelukkig hoorde ik iets over loopbaanbegeleiding. Bij de loopbaanbegeleidster voelde ik me eindelijk begrepen. Ik kwam er tot rust omdat ik gewoon mezelf kon zijn. En dat deed me goed… “

Inspirerende oefeningen

“Ilse liet me heel wat oefeningen en testen maken waardoor ik een heel andere kijk op mezelf en op mijn toekomst kreeg. Ik stond opnieuw stil bij de capaciteiten die ik heb. Als je al zo lang aan het werk bent, vergeet je daar bij stil te staan.” Na 8 uren loopbaanbegeleiding (gespreid over 4 maanden) wist Ingrid zeker dat ze een andere weg wilde inslaan. “Ik koos er bewust voor om in de productie te werken. Nu werk ik in ploegen en heb een aantal specifieke verantwoordelijkheden. Maar deze zijn veel beter afgelijnd. Als ik thuis kom, kan ik mijn werk volledig loslaten. Hierdoor geniet ik meer van elke dag. Ik sta weer positief in het leven."

Het werk moet doenbaar blijven

Zelfs één jaar na de loopbaanbegeleiding kijkt Ingrid ’s zondags nog vaak in haar map van loopbaanbegeleiding. “De oefeningen van toen helpen me nu nog steeds, zoals een oefening over tijdsindeling. Omdat ik niet opnieuw in een burn-out wil zinken, ben ik héél bewust bezig met mijn energiebalans. Ik word 50 en heb nog zeker 15 loopbaanjaren voor de boeg. En die moeten doenbaar blijven. Dankzij loopbaanbegeleiding besef ik hoe belangrijk dit voor me is. Aan iedereen die niet meer weet welke richting uit, of gewoon eens wil polsen of ze nog op de juiste stoel zitten, raad ik loopbaanbegeleiding aan!”

Wil je zelf ook loopbaanbegeleiding volgen?

Neem vrijblijvend contact op met onze loopbaanbegeleiders.