Burn-out: loopbaanbegeleiding volgen?

Ervaar je veel stress op het werk of heb je een burn-out (gehad)? Overweeg dan zeker om loopbaanbegeleiding te volgen. Het kan je helpen om een goed doordachte beslissing te nemen.


Stress of burn-out?

Langdurige stress kan je herkennen aan deze symptomen:

 • gebrek aan energie
 • hood-, nek- of rugpijn
 • snel emotioneel zijn
 • vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • lusteloosheid
 • hartkloppingen
 • maag- of darmproblemen

 

Heb je last van deze symptomen? Praat er dan op tijd over met je huisarts. Het is niet omdat je veel stress ervaart dat je ook een burn-out hebt, maar het kan wel een voorbode zijn. 

Bij een burn-out ervaar je emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van een langdurige blootstelling aan stress. Meestal is er sprake van overbelasting op het werk, eventueel in combinatie met moeilijkheden in de privésfeer. Bepaalde stoffen in je hersenen worden niet meer voldoende aangemaakt, waardoor je energie volledig op geraakt.

Bij een burn-out raak je zo uitgeput dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Als zelfbeschermingsreactie zal je lichaam blokkeren. Je kan niet meer positief denken en je hebt de neiging afstand te nemen van je werk of collega's. 

Er zijn steeds meer mensen die op een bepaald moment in hun leven een burn-out krijgen. Ook mensen die heel sterk en zelfverzekerd overkomen, zijn er vatbaar voor. Durf erover te praten want je bent zeker niet alleen. Opgelet, een burn-out is niet hetzelfde als een depressie en vraagt dus een andere behandeling. Vraag daarom altijd raad aan je huisarts! 

Wat nu?

Loopbaanbegeleiding kan nuttig zijn als je een burn-out hebt, maar eerst moet je een arts raadplegen

De huisarts of specialist zal vaststellen of het om een burn-out gaat of niet op basis van je klachten en je persoonlijk verhaal. 

 

Daarna is het belangrijk om eerst voldoende tijd te nemen om tot rust te komen. Je lichaam moet opnieuw leren ontspannen. Dat kan alleen maar als je het werk een tijdje volledig achter je laat. Psychologische ondersteuning kan eventueel helpen om de oorzaken van je burn-out te onderzoeken en je energie terug te vinden. 

Klaar om terug te gaan werken?

Als je overweegt om terug aan het werk te gaan, bespreek dan eerst met je huisarts of je hier al klaar voor bent of niet. 

Is je huisarts akkoord? Breng ook een bezoek aan de arbeidsgeneesheer voordat je het werk hervat. Vraag (schriftelijk) dat de arbeidsgeneesheer de vertrouwelijkheid respecteert en dat hij je werkgever voorlopig niet op de hoogte brengt. Bespreek of er aanpassingen nodig zijn aan je taken of aan je werkomgeving.

Loopbaanbegeleiding volgen

Het is een goed idee om loopbaanbegeleiding te volgen want een burn-out is ook een kans om je loopbaan opnieuw vorm te geven. Zo kan je energie goed in balans blijven. Tijdens de loopbaanbegeleiding krijg je via oefeningen meer inzicht in jezelf. Je leert welke waarden er voor jou belangrijk zijn op de werkvloer en welke jobs er bij je passen. Eens je weet wat je wil, zal de loopbaanbegeleider je informeren hoe je het best terugkeert naar de werkvloer

Maak hier kennis met onze loopbaanbegeleiders

Nieuw re-integratiebeleid

Sinds 2017 is er een nieuw re-integratiebeleid voor arbeidsongeschikte werknemers. Dit moet je weten:

 • De adviserend geneesheer van de mutualiteit kan je na 2 maanden oproepen om re-integratieplan op te starten.
 • De werkgever kan je na 4 maanden oproepen om bij de arbeidsgeneesheer langs te gaan voor een gesprek.
 • Je kan ook zelf een re-integratieverzoek indienen, al zijn er wel risico's aan verbonden. In sommige gevallen kan het immers leiden tot ontslag om medische overmacht. In dat geval heb je geen recht op een opzeggingsvergoeding. Bespreek je re-integratie altijd eerst met de arbeidsgeneesheer tijdens een vertrouwelijk gesprek. 
 • Als je thuis een vragenlijst ontvangt per post, vraag dan altijd aan je huisarts of specialist om dit samen in te vullen. Vul het niet zelf in. 

 

Ben je nog niet klaar om terug te gaan werken? Bespreek dit met je huisarts.

Meer informatie

Download hieronder gratis de folder 'ABVV loopbaanbegeleiding bij burn-out' en de brochure 'Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid'. 

  

Downloads

Ja, ik wil een afspraak of meer info


Ik wens loopbaanbegeleiding te volgen in *
Velden met een * zijn verplicht

Het Vlaams ABVV en zijn vzw's verwerken persoonsgegevens volgens de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (=AVG).

Als je meer wenst te weten over ons Privacybeleid, surf dan naar http://www.vlaamsabvv.be/privacy.

Downloads

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

 •  Toegang tot al onze dienstverlening
 •  Op de bres voor jouw rechten
 •  Gratis cursussen
 •  ...

Lees ook deze ABVV-brochure

Lees ook

Zoek op trefwoord

burn-out loopbaanbegeleiding